Printer Friendly Version Припремни састанак за Панел дискусију о блокчејн технологијама у Србији и Швајцарској 8.9.2023. @ 12 September 2023 11:04 AM

У Амбасади Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији, 8. септембра 2023. године, амбасадор Г. Брадић и заменик амбасадора Б. Стојановић састали су се са представницима SSBN (Swiss Serbian Business Network) Маријом Србљин и Николом Анђелковићем, као и председником швајцарског Удружења Home of Blockchain А. Брунером (Alexander E. Brunner). На састанку је договорена заједничка организација Панел дискусије о примени блокчејн технологија у Србији и Швајцарској. Као датум одржавања панела утврђен је 30 новембар о.г.

А. Брунер је у разговору указао да је Швајцарска једна од првих земаља света која у свом законодавству регулисала примену блокчејн технологија, а уједно је и један од светских лидера на том пољу. Оценио је да Србија има изванредну базу за развој поменуте технологије, захваљујући досадашњим резултатима у области дигитализације и услугама на пољу ИКТ, те да би зато желео да сарађује са нашим фирмама, али и државним инситуцијама по том питању.  

Брунеру и представницима SSBN представници Амбасаде су, поред осталог, пренели и информације да је Државни дата центар у Крагујевцу овог месеца добио сертификат једне од немачких институција, захваљујући којем је и званично потврђен његов рејтинг као једне од осам најпоузданијих институција те врсте на свету. Указали смо да је Србија прва у региону донела Стратегију о вештачкој интелигенцији, да смо са Светским економским форумом  (WEF) из Женеве основали Центар за четврту индустријску револуцију у Београду, да се ради на изградњи Bio4Cаmpusa у Београду, као и на друге релевантне информације. 

Скуп, на којем се очекује око 150 предузетника, највећим делом из Швајцарске, али и одређен број представника фирми из Србије, евентуално представника МИП Швајцарске из Одељења које се бави пројектом „Дигитална демократија“, отвориће амбасадор Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији Г. Брадић. 

           Удружење „Home of Blockchain делује у оквиру једне од три најутицајније економске асоцијације S-GE / Switzerland Global Enterprise, док SSBN окупља око 1.800 чланова из различитих привредних грана (производне делатности, осигурање, банкарство, ИКТ и др. бранше).