Printer Friendly Version Хуманитарни догађаји за помоћ КиМ - посета епископа Теодосија 01.10.2023. @ 4 October 2023 10:28 AM

У Цириху је 1. октобра 2023. године одржано више догађаја на којима је прикупљана помоћ за КиМ.

На хуманитарном ручку, амбасадор Брадић је разговарао са епископом рашко-призренским и косовско-метохијским г. Теодосијем о ситуацији на КиМ о начину на који дијаспора може помогне српском народу. Уручио је епископу новчану помоћ коју су прикупиле дипломате у Амбасади Р. Србије у Берну.

У храму Успења пресвете Богородице у Цириху архијерејску литургију је одржао епископ Теодосије. Литургији је присуствовао велики број православних верника, као и конзул за економске послове у ГК Цирих, А. Контић.

            Хор ”Богородичин”  наступио је заједно са швајцарским вокалним ансамблом ”Вокалисти” из Цириха у храму Св. Тројице.

            У хали Диетикон у Цириху је одржан хуманитарни догађај под називом „Игром и песмом за КиМ“. Идејни покретач ове акције био је Бобан Јовановић из Цириха, пореклом из Шилова код Гњилана у Косовском Поморављу, а са њим су раме уз раме у организационом тиму били Далибор Савић и Светислав Савић, такође, пореклом из Косовског Поморавља, као и 46 волонтера. Скуп је подржала и невладина и непрофитна хуманитарна организација „Сви за Космет“, коју су покренули студенти са циљем да материјално и морално помогну опстанак и останак српског народа на Косову и Метохији.

             Прикупљена помоћ у износу од 26.680 швајцарских франака ће преко Епархије у Цириху бити уплаћена Епархији рашко-призренској.