Printer Friendly Version Швајцарско-српски панел о блокчејн технологијама у Цириху 29.11.2023. @ 1 December 2023 10:50 AM


Швајцарско-српска пословна мрежа (Swiss Serbian Business Network / SSBN) и Удружење „Хоум оф блокчејн“ (Home of Blockchain) су уз подршку Амбасаде РС у Берну 29. новембра о.г у Цириху (хотел „Меркур“) организовали панел дискусију о могућностима за јачање веза између Србије и Швајцарске у области блокчејн технологија, на којој је учествовало 40-ак српских и швајцарских предузетника и експерата, као и власници ИКТ-фирми из неких других држава, попут Украјине.
Поруку учесницима панела упутила је путем видео линка министар за науку,  технолошки развој и иновације Р. Србије Ј. Беговић, а присутне је лично поздравио амб. Г. Брадић.
Министар Беговић је указала на успехе постигнуте последњих десет година у нашој земљи у области дигитализације у различитим сферама – од јавне управе, преко система здравствених услуга, до примене у научно-истраживачким центрима и научно-технолошким парковима, као и на изузетно добре резултате у извозу услуга у области ИКТ. Нагласила је да је Србија у минулој години остварила извоз у сектору ИКТ од 2,7 млрд. евра, као и да се у овој години очекује још бољи резултат од око 30 до 35%. Истакла је и убрзан развој блокчејн технологија у Србији, посебно након усвајања Закона о дигиталној имовини, у јуну 2021. године.
Амбасадор Брадић оценио је да су односи између Србије и Швајцарске динамични и разноврсни, те да поред добре политичке и економске сарадње, одржавамао и развијамо изузетно добру кооперацију у обасти науке, истраживања и нових технологија. Подсетио је да су два од четири научно-технолошка парка у Србији (Београд, Ниш, Н. Сад и Чачак) етаблирана уз помоћ швајцарске Владе, као и да се у нашој земљи ускоро планира оснивање још два НТП. Нагласио је да је у Србији пре нешто мање од две године у Београду отворен Центар за 4 индустријску револуцију у сарадњи са Светским економским форумом, чије је седиште у Женеви, те да је реч о једином таквом центру у ширем региону. Додао је да се тренутно ради на пројектима билатералне сарадње са водећим фармацеутским компанијама и научноистраживачким центрима у Швајцарској.
На панелу су говорили говорили А. Брунер, председник удружења „Хоме оф блокчејн“ у оквиру једне од највећих швајцарских привредних асоцијација „Свицерланд глобал ентерпрајз“ (S-GE / Switzerland Global Enterprise), Ф. Кардано, оснивач „Кардано фондације“, као и власници неколико фирми које послују у Србији и Швајцарској у области блокчејн технологија - Дејан Миленовић (Authena) и Немања Петровић (Moonstruck).
Заједничка оцена је да Србија располаже са изузетно талентованим и добро образованим стручњацима, а да у сарадњи са швајцарским партнерима могу да искористе њихове предности доброг брендирања производа и приступа различитим  тржиштима.