Printer Friendly Version Прослава Дана државности Републике Србије у Амбасади у Берну 12.02.2024. @ 26 February 2024 11:05 AM

Церемонија је започела интонирењем Химни Србије, Швајцарске и Лихтенштајна које је отпевала сопран Данијела Бјелица, у пратњи виолинисткиње Татјане Вуцелић, након чега се присутним званицама обратио амбасадор Р. Србије у Швајцарској Конфедерацији Горан Брадић.
Амбасадор Брадић је у свом говору истакао значај Сретења у историји Р. Србије и указао на неке актуелне геополитичке изазове и најважније резултате Србије у последњим годинама у области економије, финансија, науке и истраживања. Нагласио је и значај пројекта "скок у будућност Србије" и организације међународне изложбе „Експо 2027“  у Београду и на крају позвао дијаспору на јединство, слогу и подршку држави, а пре свега нашим сународницима на КиМ.
Нагласио је значај поштовања међународног права и Повеље УН, као и неопходност да се избегне примена двоструких стандарда и поштује суверенитет и територијални интегритет свих међународно признатих земаља. Подвукао је да је регистровано више од 470 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину и српске цркве и манастире на Косову и Метохији од доласка А. Куртија на чело привремених институција у Приштини у фебруару 2021. године. Истакао је да је услед репресивних мера и систематског терора привремених институција у Приштини само у прошлој години 14% Срба напустило територију Косова и Метохије. Указао да је потребна искрена и ефикасна помоћ ЕУ и САД како би се испуниле одредбе до сада постигнутих споразума са Приштином, на шта Србија чека дуже од десет година.
Амбасадор Брадић се захвалио српској дијаспори у Швајцарској на помоћи коју је у протеклим годинама и деценијама пружила и наставља да пружа отаџбини, као и на борби за очување српског језика, историје, традиције, обичаја и наше вере и културе и изразио жељу да у будућности још више наше деце похађа допунску наставу на српском језику и веронауку у Швајцарској.
Пријему је присуствовало око 130 гостију из дипломатског кора, Министарства иностраних послова Швајцарске, Министарства унутрашњих послова, економских асоцијација, међународних организација у Берну, новинара, уметника, као и дијаспоре