Printer Friendly Version Proslava Dana državnosti Republike Srbije u Ambasadi u Bernu 12.02.2024. @ 26 February 2024 11:05 AM

Ceremonija je započela intonirenjem Himni Srbije, Švajcarske i Lihtenštajna koje je otpevala sopran Danijela Bjelica, u pratnji violinistkinje Tatjane Vucelić, nakon čega se prisutnim zvanicama obratio ambasador R. Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji Goran Bradić.

Ambasador Bradić je u svom govoru istakao značaj Sretenja u istoriji R. Srbije i ukazao na neke aktuelne geopolitičke izazove i najvažnije rezultate Srbije u poslednjim godinama u oblasti ekonomije, finansija, nauke i istraživanja. Naglasio je i značaj projekta "skok u budućnost Srbije" i organizacije međunarodne izložbe „Ekspo 2027“  u Beogradu i na kraju pozvao dijasporu na jedinstvo, slogu i podršku državi, a pre svega našim sunarodnicima na KiM.

Naglasio je značaj poštovanja međunarodnog prava i Povelje UN, kao i neophodnost da se izbegne primena dvostrukih standarda i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih međunarodno priznatih zemalja. Podvukao je da je registrovano više od 470 etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu privatnu imovinu i srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji od dolaska A. Kurtija na čelo privremenih institucija u Prištini u februaru 2021. godine. Istakao je da je usled represivnih mera i sistematskog terora privremenih institucija u Prištini samo u prošloj godini 14% Srba napustilo teritoriju Kosova i Metohije. Ukazao da je potrebna iskrena i efikasna pomoć EU i SAD kako bi se ispunile odredbe do sada postignutih sporazuma sa Prištinom, na šta Srbija čeka duže od deset godina.

Ambasador Bradić se zahvalio srpskoj dijaspori u Švajcarskoj na pomoći koju je u proteklim godinama i decenijama pružila i nastavlja da pruža otadžbini, kao i na borbi za očuvanje srpskog jezika, istorije, tradicije, običaja i naše vere i kulture i izrazio želju da u budućnosti još više naše dece pohađa dopunsku nastavu na srpskom jeziku i veronauku u Švajcarskoj.

Prijemu je prisustvovalo oko 130 gostiju iz diplomatskog kora, Ministarstva inostranih poslova Švajcarske, Ministarstva unutrašnjih poslova, ekonomskih asocijacija, međunarodnih organizacija u Bernu, novinara, umetnika, kao i dijaspore.