Printer Friendly Version Промоција српских вина и ракија у Амбасади у Берну 29.02.2024. @ 1 March 2024 02:13 PM

Амбасада Републике Србије у Берну била је (29. фебруара) домаћин промоције вина и ракија које су на дегустацију у Швајцарску стигле из петнаестак српских винарија и дестилерије из најчувенијих виноградарских, односно региона познатих по производњи шљиве.

Поздрављајући педесетак увозника, дистрибутера, власника хотела и ресторана, као и представнике асоцијације „Гастросвис“ (Gastroswiss), амбасадор Брадић је нагласио да је специјализвоани веб сајт „Winesofa.EU“ почетком ове године објавио вест да регион Шумадија у Србији спада у десет винских регија у Централној и Источној Европи који у 2024. години могу пријатно да изненаде.  Додао је да Шумадија сигурно није највећи, али јесте свакако један од најлепших региона Европе за узгој винове лозе, с тим да су подједнако вредни посете и остали региони Србије. Он је указао да је виноградарство последњих десет година у Србији доживело процват, захваљујући приватним иницијативама, али и значајним државним подстицајима и субвенцијама.

Србија има погодно тло, пријатну климу, вредне људе, дугу традицију и веома добру технологију за производњу вина. Амбасадор Брадић је, такође навео, да у земљи тренутно имамо нешто више од 460 регистрованих винарија које годишње произведу близу 29 милиона литара вина, од којих један број сваке године добије најблиставија међународна признања и медаље.

Амбасадор Брадић је присутне подсетио да је Србија трећи по величини произвођач шљиве у свету, а пета на листи светских извозника тог воћа. Указао је да Србија има око 42 милиона стабала шљиве, са којих се годишње – у зависности од временских услова – годишње убере између 550.000 и 700.000 тона плодова. То воће у свежем и сушеном стању извози се у САД, Велику Британију, Немачку, Холандију и друге земље света, један мањи  део потрошачи конзумирају у виду џемова и мармеладе, а највећи део прерађују породичне и професионалне дестилерије, тако да наша земља годишње може да понуди ок 50 милиона литара ракије.  

Гости на презентацији су имали прилике да дегустрирају квалитет производа које су понудиле винарије и дестилерија из целе Србије – од севера земље и Фрушке горе, преко Неготинске крајине на истоку, односно Шумадије, Жупе и Јагодинског виногорја до Лепосавића на југу Србије.  

(Звонко Богдан, Матаљ, Трашко, Фрагариа, Бикицки винарија, Подрум Радовановић, Шикшато (Chicchateau), Алексић, Бјелица, Ердевик, Ковачевић, дестилерије Ток и Емперус, винарија Лакићевић / Лепосавића).